Społeczność naszej szkoły dn. 15.11.2019 aktywnie uczestniczyła
w obchodach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Dzień ten obchodzony jest w Europie od 2007 roku i ma na celu kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.
Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy. Jest to zjawisko wyjątkowo niepokojące, gdyż nadwaga i otyłość u dzieci często wywołują problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby. Także
w dorosłym życiu dzieci te są bardziej narażone na choroby serca, raka, nadciśnienie, udar mózgu i depresję.
Wszyscy uczniowie aktywnie zaangażowali się w przygotowanie tego dnia. Na długiej przerwie mogliśmy degustować pyszne zdrowe ciasteczka i potrawy. Uczniowie mogli również wykazać się zdolnościami kulinarnymi i kreatywnością w przygotowaniu zdrowych sałatek w konkursie Master Chef Junior, jak również podczas przygotowywania kolorowych kanapek. Obchodom towarzyszyła akcja pieniężnego wsparcia Sandomierskiego Schroniska dla Zwierząt, gdzie uczniowie wykazali się empatią dla naszych czworonogich przyjaciół.
Wszystkim bardzo dziękujemy za zaangażowanie!