Na ten dzień uczniowie długo czekali. Prawie wszyscy przybyli punktualne na zbiórkę. Podróż szybko minęła na rozmowie, grach i oczywiście jedzeniu różnych smakołyków.
W fabryce przywitała nas miła pani. Szybko omówiła sprawy organizacyjne po czym zaprosiła na warsztaty. Wszyscy otrzymali czapki, fartuszki oraz ochraniacze na buty.
Tak przygotowani uczniowie czekali na wypełnienie płynną czekoladą swojej formy. Potem każdy zajął swoje stanowisko i przystąpił do dekoracji tabliczki różnokolorowymi elementami. Następnie każda z tak przygotowanych form „powędrowała” do lodówki.
Potem wszystkie dzieci przeszły do innej sali. Tam słuchały historii odkrycia czekolady oraz obejrzały ciekawe zdjęcia ziaren kakaowca, plantacje kakao oraz przykłady wyrobów cukierniczych z czekolady. Następnie powróciły do swoich stanowisk, gdzie czekała na nich już płynna czekolada gotowa do malowania wiosennych bazi.
Po zajęciach warsztatowych przyszedł wreszcie czas na zabawę w sali pełnej piłek, zjeżdżalni i tuneli, gdzie można było wspaniale spędzić czas.
Na koniec jeszcze zakup paru czekoladowych pamiątek i zbiórka do wyjścia. Niektórzy z niecierpliwością czekali na posiłek, który zaplanowany był w Mac Donaldzie. Tam każdy komponował swój zestaw z zabawką. Miła obsługa pomagała rozwiązać problem kilku chłopców, którzy ze zdziwieniem zobaczyli w swoim zestawie zamiast wybranego auta – lalkę. Na szczęście można było temu zaradzić i zamienić zabawki.
Na pożegnanie każdy z uczniów otrzymał własnoręcznie ozdobioną czekoladę, swoją pracę plastyczną oraz pamiątkowy „Dyplom Czekoladnika”.